Sådan bekæmper du mug og skimmelsvamp

Fjern mug og skimmelsvamp

 

Hvis man ser bort fra bladselleri, koteletter i fad og kandis-musik, så findes der stort set ikke noget værre end mug og skimmelsvamp. At konstatere mug og skimmelsvamp i sit hjem, er enhver boligejers værste mareridt. Problemet er imidlertid, at mange blot lader det stå til og ikke tager problemet alvorligt nok. Hvis man ser passivt til udvikler skaderne sig langsomt, men sikkert.

 

Heldigvis er der hjælp at hente. Først og fremmest skal du kunne identificere om dit hjem er ramt af mug eller skimmelsvamp. Angreb af skimmelsvamp kan identificeres ved at holde øje med grønne, brune, sorte eller hvide plamager og pletter. Plamagerne har som oftest en lodden overflade og kan findes på både gulve, vægge og lofter. Mug og skimmelsvamp kan ofte findes i fugtige omgivelser, så det er en god idé at holde øje omkring radiatorer, vinduer og i brusenichen.

 

Hvis du 7-9-13, identificerer mug eller skimmelsvamp i din bolig skal det hurtigst muligt bekæmpes. Dette kan du gøre ved at nedvaske den respektive overflade med klorin, rodalon eller Premin. Disse produkter er desinficerende og nedbryder bakterierne og udbedrer skaderne. Premin er i denne forbindelse at foretrække, da produktet er mindre miljøbelastende end de andre og kan anvendes på skader både inde – og ude. Find det billigste rodalon her. 

 

Sådan kan du også identificere skimmelsvamp

 

Mug og skimmelsvamp kan i nogle sammenhænge være svært at identificere, da det kan gemme sig bag væggen eller bag et tapet. Derfor er det essentielt at være opmærksom på ubehagelige lugte i din bolig. Mug og skimmelsvamp afgiver nemlig en karakteristisk og intens lugt, som er en klar indikation på et svamp/mug angreb.  Skimmelsvamp kan desuden have alvorlige konsekvenser for helbredet. Symptomerne kan være uforklarlig træthed, åndedrætsbesvær, allergilignende reaktioner og hovedpine. Her bør man opsøge læge.

 

Små tiltag kan gøre en stor forskel 

 

Med henblik på at bekæmpe fugt i boligen, kan du med få tiltag mindske risikoen for angreb markant. Der kommer fugt i boligen når vi koger vand, laver mad, går i bad og vander planter. Der kan være mange årsager til fugt i boligen, men du kan undgå problemer med fugt skimmelsvamp markant, hvis du sørger for begrænse fugtkilderne bedst muligt. Dette kan du gøre ved eksempelvis at lukke døren, når du går i bad, og huske at tænde emhætten, når du laver mad. Dertil er det vigtigt, at du husker at lufte ud i boligen i ny og næ. Især i vinterhalvåret er der meget fugt i lufte indendørs. At hænge større mængder tøj til tørre i din bolig afgiver ekstremt meget fugt, så det er en god idé at holde lufttørring af tøj på et minimum i vinterhalvåret. Desuden er det vigtigt at du tjekker om din udluftning fungerer. Du skal tjekke om din emhætte fjerner vanddampe og om dine udsugningsventiler er tilstoppede. En tørretumbler bør værre tilkoblet en udsugningskanal, da den ellers blæser fugtig luft direkte ud i lokalet. Generelt er fugtskader altid et udtryk for problemer med ventilationen, så ventilationskanalerne bør altid tjekkes, som noget af det første, hvis du mistænker din bolig for at være ramt af fugtskader.

About the author

2 Responses
 1. Hej Mads og Prisbyg,

  Jeg har læst inde på vedlagte side, at en luft til luft varmepumpe også kan være med til at fjerne mug og/eller skimmel i nogle tilfælde. Hvad mener i om det?

  På forhånd tak!

  mvh

  Tage C.

  1. Mads

   Hej Tage.
   Det er korrekt at en luft til luft varmepumpe kan have gavnlig effekt på mug og skimmelsvamp. Det er dog ikke som sådan en affugter, men den reducerer fugten ganske glimrende i det værelse, den er sat til i. Varmepumpen kan til billige penge holde en konstant temperatur, hvilket vil forhindre fugt og skimmelsvamp i at opstå. Det korte svar er altså: Ja, en luft til luft varmepumpe kan fjerne fugt og skimmelsvamp.

   Håber du fik svar på dit spørgsmål.

   De bedste hilsner
   Mads fra Prisbyg.dk

Leave a Reply