Skimmelsvamp kan føre til dødsfald – sådan bekæmper du den !

Skimmelsvamp kan være farligt 

En lungeinfektion forårsaget af skimmelsvamp er i flere tilfælde begyndt at udvikle resistens mod den medicin, der normalvis er kendt for at kunne kurere den. Ifølge DR har Statens Serum Institut konstateret flere dødsfald de senere år, grundet resistente svampeinfektioner.

På nuværende tidspunkt vides det ikke hvor stort problemet er, da der ikke eksisterer nogen systematisk overvågning af situationen. Der er dog ingen tvivl om, at skimmelsvamp kan have alvorlige konsekvenser.

Den livstruende infektion forårsages af Asperligus Fumigatus, som er en ganske udbredt skimmelsvamp, der findes overalt i naturen. Lang størstedelen af os indånder svampens giftstoffer uden at tage skade, men for immunsvækkede mennesker kan det udvikle sige til en særdeles livstruende lungeinfektion.

Maiken Cavling Arendrup fra Statens Serum Institut udtaler til DR at dødeligheden øges, når svampen bliver resistent.

“Det er en sygdom, som er behæftet med en betydelig dødelighed. Almindeligvis mellem 40 og 60 procent, men hvis svampen er resistent, så stiger dødeligheden helt op til 90 procent,” forklarer hun til DR.

Ifølge DR frygter forskere og læger, at resistensen er opstået, fordi azoler også bruges som middel mod svamp i industrien og landbruget. Du kan læse mere om grunden til skimmelsvampens resistens her.

Der er hjælp at hente

Hvis man ser bort fra bladselleri, koteletter i fad og kandis-musik, så findes der stort set ikke noget værre end mug og skimmelsvamp. At konstatere mug og skimmelsvamp i sit hjem, er enhver boligejers værste mareridt. Problemet er imidlertid, at mange blot lader det stå til og ikke tager problemet alvorligt nok. Hvis man ser passivt til udvikler skaderne sig langsomt, men sikkert.

Heldigvis er der hjælp at hente. Først og fremmest skal du kunne identificere om dit hjem er ramt af mug eller skimmelsvamp. Angreb af skimmelsvamp kan identificeres ved at holde øje med grønne, brune, sorte eller hvide plamager og pletter. Plamagerne har som oftest en lodden overflade og kan findes på både gulve, vægge og lofter. Mug og skimmelsvamp kan ofte findes i fugtige omgivelser, så det er en god idé at holde øje omkring radiatorer, vinduer og i brusenichen.

Hvis du 7-9-13, identificerer mug eller skimmelsvamp i din bolig skal det hurtigst muligt bekæmpes. Dette kan du gøre ved at nedvaske den respektive overflade med klorin, rodalon eller Premin. Disse produkter er desinficerende og nedbryder bakterierne og udbedrer skaderne. Premin er i denne forbindelse at foretrække, da produktet er mindre miljøbelastende end de andre og kan anvendes på skader både inde – og ude. Find det billigste rodalon her.

Sådan kan du også identificere skimmelsvamp

Mug og skimmelsvamp kan i nogle sammenhænge være svært at identificere, da det kan gemme sig bag væggen eller bag et tapet. Derfor er det essentielt at være opmærksom på ubehagelige lugte i din bolig. Mug og skimmelsvamp afgiver nemlig en karakteristisk og intens lugt, som er en klar indikation på et svamp/mug angreb.  Skimmelsvamp kan desuden have alvorlige konsekvenser for helbredet. Symptomerne kan være uforklarlig træthed, åndedrætsbesvær, allergilignende reaktioner og hovedpine. Her bør man opsøge læge.

Små tiltag kan gøre en stor forskel

Med henblik på at bekæmpe fugt i boligen, kan du med få tiltag mindske risikoen for angreb markant. Der kommer fugt i boligen når vi koger vand, laver mad, går i bad og vander planter. Der kan være mange årsager til fugt i boligen, men du kan undgå problemer med fugt skimmelsvamp markant, hvis du sørger for begrænse fugtkilderne bedst muligt. Dette kan du gøre ved eksempelvis at lukke døren, når du går i bad, og huske at tænde emhætten, når du laver mad. Dertil er det vigtigt, at du husker at lufte ud i boligen i ny og næ. Især i vinterhalvåret er der meget fugt i luften indendørs. At hænge større mængder tøj til tørre i din bolig afgiver ekstremt meget fugt, så det er en god idé at holde lufttørring af tøj på et minimum i vinterhalvåret. Desuden er det vigtigt at du tjekker om din udluftning fungerer. Du skal tjekke om din emhætte fjerner vanddampe og om dine udsugningsventiler er tilstoppede. En tørretumbler bør værre tilkoblet en udsugningskanal, da den ellers blæser fugtig luft direkte ud i lokalet. Generelt er fugtskader altid et udtryk for problemer med ventilationen, så ventilationskanalerne bør altid tjekkes, som noget af det første, hvis du mistænker din bolig for at være ramt af fugtskader.

About the author