Skift fra bejdse til maling – Prisbyg Guide

Guide: Skift fra bejdse til maling

Det er uproblematisk at skifte bejdse til maling. Men det kræver en del ekstra arbejde i forkant.

Det er ikke altid man kan bytte malingssystem, og det er ikke helt lige til. Hovedregelen er at man godt kan skifte til en type som har bedre dækningsevne end det som allerede er på træværket. Træolie har mindst dækningsevne, så kommer vanlig bejdse, dækbejdse, og så har man forskellige former for malinger som er det som dækker bedst.

Hvis du i dag har bejdse på dit hus, men du ønsker en mere dækkende farve eller et noget som kræver mindre vedligehold kan du uden problem skifte til dækbejdse eller maling. Her gælder det samme om din bolig i dag er belagt med dækbejdse, så kan du fint skifte til maling, men det vil ikke blive et fint resultat hvis du maler over med vanlig bejdse.

Har du et malet hus vil det bedste være at fortsætte med at bruge maling. Men det findes nogle dækbejdse som er specielt beregnet til at blive malt på allerede malte træværk.

En af grundene til at mange ønsker at skifte fra maling til bejdse er at de ønsker en lysere husfarve, og da er det vigtigt med en god dækevne.

 

Fra bejdse til maling

Hvis du ønsker at skifte fra bejdse til maling må du lægge ind et ekstra step forarbejdningsfasen, i forhold til at du bare skal male over et allerede malet træværk – Du må give træværket en behandling med grunding.

Fremgangsmåden er den samme som om træværket var ubehandlet. Det er vigtig at træværket er tørt, så lukker du porerne i træet med grundingen, før du giver det 2 lag maling.

Tjek at alle bjælkerne er i orden før du går i gang med malerjobbe. Og skrap væk alle steder hvor bejdsen har begyndt at falde af.

Til vask af huset holder det ikke at bruge almindelig husvask eller anden for vaskemiddel. Når huset skal behandles efter må man bruge kraftvask, hvilket er meget kraftigere og kun bør bruges før man skal behandle huset, da det vil gøre malingen mat og fjerner den beskyttende hinde på.

Begynd at vaske nedenfra og arbejd dig opover på huset når du vasker – og når du skal skylde af begynder du fra toppen og vasker nedover.

Det er vigtig at vente til træværket har blevet helt tørt med at begynde på malingsarbejdet – for hvis du maler før det har blevet helt tørt, vil den fugt som er i træet ikke ha mulighed til at slippe ud pga. malingen og træet vil hurtige blive råddent.

For at få det bedste resultat start så med anbefales det er påføre minimum et lag grunding og 2 lag maling – det er lit afhængig af hvilke malingsmærke du bruger, da kvalitet og pris ofte hænger sammen. Læs på anvisningen på malingen hvor længe det skal stå før man kan male over med lag nr. 2.

Hvis du ønsker at male huset i en lysere farve en originalt anbefales det at vælge en lysere grunding eller bare tilsætte pigmenter i grundingen for at få det bedste resultat.

About the author