Sådan finder du den rigtige plæneklipper til din have

Sådan finder du den rigtige græsklipper til din have.

Før du i al hastværk går ud og køber en græsklipper skal du lige ha tænkt igennem hvilke type græsklipper du egentlig behøver. Størrelsen er vigtig.  Altså størrelsen på din græsplæne.

Mange gør den fejl at de fokuserer for meget kun på prisen, i stedet for at se efter en græsklipper som er beregnet til den størrelse du har på din græsplæne. Det vil som regel være smart at købe en græsklipper som er beregnet på en lidt større plæne end den du har end at købe en som ligger lige på maxgrænsen.

Sådan vil du forlænge levetiden på den græsklipper du køber, og den vil normalt holde i 10-15 år.

Før du i hui og hast kjører avgårde og kjøper den første og beste maskinen du finner, bør du tenke gjennom hva slags gressklipper du egentlig trenger.

 

Vælg elektrisk græsklipper til små plæner

Det første valg man står overfor, er om man skal vælge en benzindrevet eller en elektrisk græsklipper. Her anbefales kun de med en relativt lille plæne at købe en elektrisk.

Elektriske passer bedst til de som har en plæne under 200-300 m2, og som ligger tæt ind til huset. Hvis plænen er større eller ligger langt væk vil man behøve en forlængerledning, og man risiker at brænde motoren.

 

Mange elektriske græsklippere levers med svært små oppsamlere som er beregnet til små plæner.

En elektrisk græsklipper passer heller ikke særlig godt hvis det er meget vegetation og buske, da forlængerledningen vil sætte sig fast.

 

Store græsplæne kræver benzin

Selv efter at du har bestemt dig for at købe en benzindrevet græsklipper er det flere faktorer som man skal tage hensyn til, som for eksempel hvor ofte du kan eller orker at klippe græsset.

 

– En bioklipper er en græsklipper uden oppsamler hvor græsstråene bliver findelt og ført tilbage til plænen som en værdiful kilde til næringsstoffer. Denne kræver at man klipper græsset hyppigt, hvis ikke klarer den ikke at findele græsset godt nok.

 

Man skal også se på hvordan ens græs er. Mange danske græsplæner er tunge og saftige med meget mos, hvilket kræver en stor motor. Hvis ikke klarer ikke bioklipperen at gøre arbejdet ordentlig. Se derfor efter en bioklipper med minimum 4 hestekræfter.

 

Hvis man ikke ønsker at klippe græsset så ofte kan en græsklipper med oppsamler være et godt valg. Men det kræver så også at du har et sted at køre græsset væk.

 

To-i-et

Det findes flere varianter som kombinerer både boiklipper og oppsamler, så du frit kan vælge hvad du vil gøre med græsset. Ingen av disse er dog lige effektive som de rene typer av den ene type.  Alligevel vil denne kunne anbefales til mange.

-Dette fordi at det er meget gunstig at bruge oppsamleren når græsset er vådt og tungt, og bioklipper på de gode sommerdage hvor græsset er tørt og det er nemt at findele.

 

Robot eller plænetraktor

Robotklippere bliver stadig væk mere og mere populære. De bliver også meget bedre med tiden og de teknologiske funktioner bliver bedre og de takler bedre at klippe store græsplæne  – så længe du køber en som er tilpasset størrelsen på din græsplæne. Da robotklipperene kom på markedet for nogle år siden kostede de en bondegård, men i dag kan man få robotgræsklippere ned til 6.000kr.

 

Husk vedligehold

 

På elektriske græsklippere bør man tjekke at knivene ikke har fået skader.

– Knivene skal være lige på begge sider, hvis ikke slider den meget på lageret.

 

På benzindrevne græsklippere anbefales det at man skifter olie hvert år.

Desuden bør alle græsklippere vaskes efter den er blevet brugt, og i hvert fald når den lagres for vinteren.

About the author