4 tips til ophæng der holder i længden

1) Kend forskel på vægtyper

Uanset om det er et billede eller et fjernsyn du skal have op at hænge på din væg, er det uhyre vigtigt, at du ved, hvilken væg det skal op og hænge på. Ved at bore et 4-6 mm hul få centimeter ind i væggen kan borestøvet let og elegant afsløre hvilket materiale væggen er lavet af. Mursten kendetegnes ved at være rødligt og afsmittende, beton og letbeton fremstår gråt og grovkornet, hvorimod støv fra gipsvægge er klæbende og hvidt. Derudover kan du identificere en pladevæg af gips eller spånplade, ved at boret forsvinder ind i væggen efter få centimeters boring. Væggens materiale er altså afgørende for, hvilket bor og rawlplugs du bør bruge, når du hænger ting op på væggen.

 

2) Valg af den korrekte rawlplug

Der findes helt uoverskueligt mange typer rawlplugs, hvilket kan gøre selv den mest handy gør-det-selv-type forvirret. Ved hjælp af nogle få tips kan du dog gøre valget af rawlplugs væsentligt lettere. Hvis du gør dit forarbejde ordentligt og ved om det materiale du skal bore i, er lavet af gips, beton, mursten eller træ, og du dertil kender vægten på det, du skal hænge op, har du allerede gjort dit valg af rawlplugs betydeligt nemmere. Det kan ofte være fristende at vælge den store pose med billige rawlplugs frem for at vælge dyrere og mere kendte mærker. Der er dog stor forskel på kvaliteten af rawlplugs. Plastikken i de billige rawlplugs er for det meste tynd og sprækker derfor let. Gribevingerne/modhagerne kan af denne grund være for spinkle til at gribe ordentlig fast, hvorfor det kan være en god idé at vælge den dyre model, hvis du vil sikre dig, at dine løsninger holder i mere end en uge. Find dine rawlplugs her. 

 

3) Valg af den rigtige skrue

For at sikre at din rawlplug kan holde, hvad den lover, er det essentielt at gøre brug af den rigtige skrue. En del rawlplugs, især de mere avancerede af slagsen, komme ofte i sæt med en skrue, som passer i dimensioner og type. Andre rawlplugs fungerer eksempelvis med almindelige spånskruer. Når du vælger skure, skal du i særdeleshed være opmærksom på, at skruen er lang nok. Som en god tommelfingerregel skal skruen stikke omkring 5 mm ud gennem rawlpluggen, når den er monteret. Find dine skruer her. 

 

4) Valg af det rigtige bor

Murboret 

Murbor er, som navnet smukt antyder, beregnet til boreopgaver i mursten, beton, sten, fliser og lignende materialer. Murbor kan identificeres ved, at de er forsynet med en “hårdmetalplatte” i spidsen. De synes og føles ikke særligt skarpe i forhold andre typer af bor. Den hårde spids gør, at boret under slagboring, banker sig vej ind i materialet. Find dine bor her.
Metalboret 
Metalbor er beregnet til boring i jern, messing, aluminium og andre metaller, men er dog ikke stærkt nok til at bore igennem hårdt, hærdet stål. Metalborene er imidlertid en slags universalbor, som også fungerer fint til træ- og træfiberplader og de fleste typer plast og andre kunststoffer.

Træboret 

Træboret er det bor, som de fleste kender fra værktøjskassen. Til boring i træ, spånplader, MDF, krydsfiner og er det bedre end metalboret. Træboret har en såkaldt styrende spids, der øger muligheden for at bore præcist. Boret transporterer effektivt spåner op fra borehullet, så man ikke møder modstand under boreprocessen.

 

 

About the author