Skal du behandle din terrasse med Olie eller bejdse?

Vælg den rigtige behandling til din terrasse! Det er forskel!

Hvis du ikke fik givet din terrasse en omgang i foråret, men heller tænker at bruge sommerferien på det er det lige nogle ting man skal tænke på før man går i gang.

Hvordan finder du ud av om det er olie eller bejdse du skal bruge? Og kan du frit skifte fra olie til bejdse eller omvendt, og hvad hvis du skulle ombestemme dig senere? Les her om hvordan du skifter fra olie til bejdse

Men det rigtige forarbejde er det ingen problem at skifte fra olie til bejdse, bejdse til olie eller bejdse med forskellige farver. Det bør heller ikke tage mere end et par timer, afhængig av hvor stor din terrasse er.

Forarbejde

Det første man må gøre er et vaske terrassen med terrasserens. Det anbefales at bruge en terrasserens i koncentreret form og sprøjte det på små områder med en lavtryksprøjt. Gør det på en dag med skyer da terrasserensen ikke må tørke ind i træværket. Skrub så med en terrasseskrubbe – gerne med skaft for at din egen skyld. Skyld af med en haveslange, og gå videre til dit næste område.

Det er vigtig at du læser brugsanvisningen på de produkter du bruger. Det anbefales ikke at bruge højtrykspuler eller terrassevasker fordi terrasserensen gør træværket meget mygt under behandling, og du kan komme til at skade træfibrene.

Lad så terrassen blive helt tør – det kan tage fra nogle timer til nogle dage afhængig af været. Slib af eventuelle løse træfibre med en børste og slib væk hvis det er nogle fiberrejsninger.

Men tilbage til afgørelsen om du skal bruge olie eller bejdse.

 

Farver:

Både terrasseolie og terrassebejdse kan fås i flere forskellige farver. Fordelen med terrassebejdse er at den er tilsat pigmenter som beskytter mod uv-stråler hvilket hindrer misfarvning. Dette gør ikke terrasseolien.

Terrassebejdse findes derfor i flere forskellige farver i forhold til terrasseolie.

 

Hvad skal du så vælge?

Det er ikke altid lige nemt at vide hvilken farve som passer bedst på din terrasse. Det kan være smart at prøve at bejdse eller olie nogle andre træplanker for at se. Hvis du er ligeglad og bare ønsker at blive færdig med terrassen kan det være smart at vælge terrasseolie – da dette er det billigste alternativet og slides væk i løbet af ét år – så du kan vælge på nyt næste år.

Hvis du er 100% sikker på hvilken farve du ønsker anbefales det at bruge terrassebejdse da denne behandling normalt vil være i 2-3 år – afhængig af kvaliteten på bejdsen du køber.

 

Levetid på terrasseolie og terrassebejdse

Bejdse: Bejdse er den type som har længst holdbarhed og vil normalt holde mellem 2-4 år – afhængig av vær og vind, og kvaliteten på bejdsen.

Terrassebejdse er normalt også noget dyrere end olie.

 

Olie: Holdbarheden på olie er ikke nær så god som terrassebejdse, og her kan du blive nødt til at behandle terrassen flere gange i løbet af en sommer, til maksimum 1 gang årligt.

 

Om du ikke er af den type som syndes det er dejligt at have noget at lave om sommeren og godt kan lide at gå å lave noget ved huset eller sommerhuset vil olie være at foretrække. Dersom du ønsker at bruge sommeren på noget andet end husarbejde vil terrassebejdse være at foretrække.

Rent økonomisk vil terrassebejdse nok være det billigste alternativ i forhold til omkostninger pr liter maling og det tilbehør du behøver.

 

Selve behandlingen

Bejdse: Du bruger en rulle til at påføre bejdse – gerne med skaft. Du bør efterstryge for at få et pænt resultat – du kan også finde ruller som har inkluderet efterstryger.

Olie: Olie er det nemmeste, og det rulles bare på uden at du behøver at efterstryge.

 

Holdbarhed i træet

Bejdse: Som skrevet tidligere er terrassebejdse tilført pigmenter som beskytter træværket mod misfarvning fra uv-stråler. Terrassebejdsen kan også fås i kraftigere farver end terrasseolie.

Olie: Fordelen med terrasseolie er det giver træværket et mere naturlig udseende da farverne ikke er lige kraftige og du kan bedre se strukturen i træet – det giver en fin glød som gør at terrassemøblerne ser ud som nyt og ubehandlet træ.

 

Konklusion

Ønsker du et mere naturlig udseende på din terrasse og arbejde med behandlingen i sig selv ikke er noget problem, er olie det rigtige valget.

Ønsker du farve på din terrasse og du ikke ønsker at måtte bruge for meget tid på behandling af din terrasse er bejdse det rigtige valg – det vil også være det økonomisk rigtige.

About the author